Współpracownicy:

Z fundacją współpracują następujący przewodnicy:

Katarzyna Julia Wójcik
Licencjonowana przewodniczka warszawska a przy tym: tłumacz, absolwent studiów filozoficznych, znawca sztuki, tropicielka warszawskich osobliwości oraz nietuzinkowych osobowości, entuzjastka Warszawy tej dawnej i tej nowej. Proponuje konkretne, dynamiczne i barwne ujęcie.
Jola Cichocka
Przewodnik miejski - numer licencji 1451. Licencjonowany przewodnik po Warszawie.
Zapraszam do wspólnego odkrywania Warszawy, jej niezwykłej historii, pięknej i tragicznej. Miejsc, które wpisały się na trwale w historię miasta i kraju. Miejsc opisanych i namalowanych. Poznania ducha opiekuńczego miasta, który przyciąga co roku tysiące ciekawych - Genius Loci Warszawy.
Anna Serafin
Jestem licencjonowaną przewodniczką po Warszawie. Ustawiczną odkrywczynią stolicy. Fascynatką rozmów o tym, co zawiera w sobie Syreni Gród. Zapraszam na łazęgę po moim mieście. Szlakami utartymi i tymi niewydeptanymi ciągle. Na wspólną wielkomiejską przygodę.
Piotr Krawczyk
Paweł Malinowski
Dużo gada, bo jest dziennikarzem i miłośnikiem Warszawy. Po Starym Mieście biega i bawi się z dzieciakami. A ze starszymi szuka krwawych historii.
Katarzyna Dzierzbicka
Warszawianka bezgranicznie zakochana w swoim rodzinnym mieście. Licencjonowana przewodniczka miejska, nieustannie poszukująca przedwojennego ducha Stolicy. Dyplomowana dziennikarka. Miłośniczka teatru i muzyki - w teorii i w praktyce.
Magda Kubis
Podróże zawsze były moją pasją. Gdy nieznane staje się znajome, ruszam dalej by odkrywać nowe czarujące miejsca. Aby ta cudowna fascynacja stała się moim życiem, zostałam pilotem wycieczek i przewodnikiem po Warszawie. Dzięki temu dziś mogę dzielić się swoim zachwytem nad otaczającym nas światem z wszystkimi, którzy jak ja kochają podróże :-)..... Zapraszam do wspólnych, niezapomnianych spacerów szlakami znanej i mniej znanej Warszawy, tych najmłodszych i tych troszkę starszych:-)
Agnieszka Wójtowicz
Przewodniczka po Warszawie i rodowita warszawianka, która swoje miasto kocha bezgranicznie i bezwarunkowo. Szczególnie bliskie mojemu sercu są praskie klimaty i.... król Staś :-)
Jerzy Marczyński
Licencjonowany przewodnik warszawski, rozmiłowany we wnętrzach wilanowskich. Nikt nie zna, tylu co on, wilanowskich Madonn;)
Katarzyna Koper
Anglistko-japonistka, miłośniczka czekolady i uroków Mokotowa.
Michał Wiśniewski
Jestem rodowitym warszawiakiem od paru pokoleń. Wnuk powstańca związany duchowo i emocjonalnie z tym niezwykłym miastem. Zauroczony dawnym pięknem, niestrudzony obrońca niewielu już pozostałości. By nie zanikły a ich ślad i pamięć o nich jednak jakoś przetrwał...
Olga Koralewicz
Rodowita Warszawianka, fanka fotografii, poznawania nowego i podróży. Kocha Warszawę miłością pierwszą, wierną i bezwarunkową.
Ola Kresowska-Pawlak
Historyk sztuki, entuzjastka architektury wszelkich epok i proweniencji, przewodniczka warszawska, edukatorka w Łazienkach Królewskich i Muzeum Narodowym, współzałożycielka biura przewodniczek warszawskich Syrenki.
Marta Grzymkowska
Przewodniczka po Warszawie, dziennikarka. Niestrudzona poszukiwaczka miejskich przygód. Urzeczona symboliką architektury baroku, zafascynowana surowym pięknem zapomnianych kamienic i fabryk. Chętnie dzieli się swoją pasją i zaprasza na wędrówki po ulicach i uliczkach.
Magdalena Lewandowska
Lubi opowiadać o królach i królowych. Zapewne dlatego w warszawskich rezydencjach królewskich czuje się jak w domu. Przepada za „pismem obrazkowym” baroku i dostojeństwem klasycyzmu. Interesują ją losy i twórczość Włochów mieszkających w Warszawie.
Karolina Półtorak
Warszawianka z krwi i kości oraz licencjonowany przewodnik miejski. Uważa, że Warszawa to bardzo niezwykłe i różnorodne miasto, którego tajemnic nie znają często nawet mieszkańcy. Lubi je odkrywać i opowiadać o nich podczas wspólnych spacerów.
Dariusz Zielonka
Licencjonowany pilot wycieczek, przewodnik po Warszawie, ale i znawca Bawarii, Nadrenii, Saksonii oraz Austrii. Zadziwia się nad bryłą, kształtem, barwą architektury, przyrody czy dzieł sztuki. Humanista (absolwent UW i KUL) chętnie odkrywający niezgłębione przestrzenie historii, sztuki, filozofii i teologii.
Alan Szwajkowski
Licencjonowany przewodnik miejski, rodowity warszawianin, miłośnik Warszawy i języków obcych. Oprowadza po polsku, angielsku, niemiecku, francusku oraz rosyjsku. Pomoc w odkrywaniu uroków Warszawy znanej (oraz tej mniej znanej) jest dla niego źródłem prawdziwej radości i satysfakcji.
Mirek Zińczuk
Przemek Wrzosek
Licencjonowany przewodnik warszawski i varsavianista. Ulubione hobby: donośnym głosem przekazywać wiedzę i anegdoty związane z naszym miastem grupie kilkudziesięciu osób zasłuchanych w tembr jego głosu:-) Przewodnik regionalny oraz pilot wycieczek skądkolwiek - dokądkolwiek, byle dalej i ciekawiej.
Jacek Karwat
Licencjonowany warszawski przewodnik miejski, mazowiecki i świętokrzyski przewodnik terenowy, pilot wycieczek. Zawodowo jako Guide Jack realizuje swoje pasje turystyczne podróżując po Mazowszu, Świętokrzyskim i reszcie Europy. Warszawa jest dla mnie domem, pasją i inspiracją, a jej najnowsza architektura kolejnym przewodnickim wyzwaniem. Z sympatii dla stolicy pracuje dla Fundacji Varsaviana. Odpoczywam podczas podróży, jak i z dobrą książką. Moje zainteresowania to sztuka, historia, architektura, antropologia i kino, a ostatnio nowe zjawiska i trendy w turystyce światowej. Lubię spotkania z ludźmi zwłaszcza na szlaku.
Anna Gutowska-Krawczyk
Piotr Kunert
Łukasz Dytry
Nadworny administrator stron fundacji i autor zagadek fotograficznych...