Razem z przyjaciółmi tworzymy fundację, której misją jest wspieranie nowatorskich działań promujących Warszawę. Zależy nam na upowszechnianiu wiedzy o tradycji, historii i kulturze naszego miasta.

Chcemy aby fundacja zajmowała się głównie działaniami skierowanymi do młodych mieszkańców Warszawy. Nie znaczy to, że zapomnimy o „starszej młodzieży” i tej w średnim wieku. Szczególnie będziemy działać na rzecz tych, którym dostęp do wiedzy może ograniczać ich niepełnosprawność.

Pomysł na założenie fundacji narodził się w trakcie rozmów ze znajomymi i ich dziećmi. Trudno uwierzyć, ale wiedza mieszkańców Warszawy o ich mieście jest często bardzo nikła. Wiedzy o stolicy nie uczy szkoła, a rodzice niejednokrotnie nie mogą, lub też nie potrafią jej przekazać. Chcemy pomóc w przygotowywaniu i prowadzeniu zajęć o charakterze turystyczno - edukacyjnym.

Jesteśmy zdeterminowani do działania. Sukces odniesiemy, gdy w jakimkolwiek stopniu przyczynimy się do tworzenia poczucia zakorzenienia się dzieciaków w warszawskiej tradycji. Jak napisaliśmy w naszym statucie, ważne jest dla nas: „Kształtowanie wśród mieszkańców Warszawy i jej okolic, postawy świadomej przynależności do „małej ojczyzny”.

Teraz powinienem wystosować jakiś apel, typu „Chodźcie, z nami”, ale to jest już mocno oklepane. Ograniczę się do zwykłego, serdecznego zaproszenia. Jeżeli masz chęć działania na rzecz innych i pasjonuje Cię Warszawa, to przystań do nas. Chcemy stworzyć fajną ekipę.

Nazwaliśmy fundację - Varsaviana. Nazwa ta wskazuje na szerokie pole działania. Zapraszamy przewodników miejskich, ludzi kultury, oświaty, artystów i wszystkich, którzy chcieliby przyczynić się do realizacji celów fundacji.

Zapraszamy

W imieniu Fundacji Varsaviana,